ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗΣ Τα Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης αποτελούν στις μέρες μας τη νέα βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η πρόοδος των επιχειρήσεων, αφού αυτή η βάση θα προσφέρει ένα καινούργιο και ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, την Περιβαλλοντική Συνείδηση. Οι προτροπές για την προστασία του περιβάλλοντος και για μια ορθολογικότερη περιβαλλοντική διαχείριση, είναι πλέον σήμερα πιο πιεστικές παρά ποτέ. Το σημαντικότερο είναι ότι οι προτροπές αυτές όχι μόνο από μεμονωμένες και παραγκωνισμένες στο περιθώριο ομάδες, αλλά από φορείς διεθνούς εμβέλειας και από κυβερνήσεις. Έτσι βλέπουμε πως τα νομοθετήματα περί προστασίας του περιβάλλοντος είναι στις μέρες μας από τα πιο πλήρη, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τον περιβαλλοντικό παράγοντα σε όλες τους τις ενέργειες, διεθνείς οργανισμοί διοργανώνουν συναντήσεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών με θέμα την περιβαλλοντική προστασία (Rio 1992), τα κονδύλια που προσφέρονται για την ανάπλαση του περιβάλλοντος είναι σημαντικά, ιδρύονται σχολές ανώτατης εκπαίδευσης που ασχολούνται αποκλειστικά με το περιβάλλον και την προστασία του, αυξάνεται συνεχώς το πλήθος των προϊόντων που επιδέχονται για την ανακύκλωση ή που προέρχονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες, Αυτές και άλλα πολλά είναι γεγονότα που δείχνουν ξεκάθαρα πλέον ότι ο παράγοντας περιβάλλον αποτελεί ένα όλο και περισσότερο σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Κατ'αυτόν το τρόπο και οι βιομηχανίες, οι κατεξοχήν ρυπογόνες πηγές του περιβάλλοντος, πρέπει κα αυτές πλέον να είναι σε θέση να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν περιβαλλοντική συνείδηση και πως αυτή βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις παραγωγικές, αποθηκευτικές και άλλες διαδικασίες που ακολουθούν. Γι'αυτό και οι βιομηχανίες προσπαθούν να αποκτήσουν ένα νομοθετικά πλήρες Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και εν συνέχεια να το πιστοποιήσουν. Στον τομέα της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, τα πλέον δημοφιλή στον Ευρωπαϊκό χώρο πρότυπα είναι: | ||||||||
|
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗΣ
Για να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός πληροί τις λειτουργικές απαιτήσεις του EMAS σημαίνει ότι χρειάζεστε μια κατάλληλη δομή και τις αρμοδιότητες. Αυτό περιλαμβάνει και την εκχώρηση ενός περιβαλλοντικού διαχειριστή υπεύθυνο για τη δημιουργία και την εφαρμογή του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης και την ίδια την ανάθεση σαφών αρμοδιοτήτων και λογοδοσίας για όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν το περιβάλλον. Διαχείρισης έχει την ευθύνη για την παροχή των αναγκαίων πόρων.
Η εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ικανότητα τμήμα αφορά τις γνώσεις και τις δεξιότητες οι εργαζόμενοι πρέπει να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Οι εργαζόμενοι, και ιδιαίτερα εκείνων με σημαντική περιβαλλοντική ρόλο, πρέπει να είναι αρμόδια και για την οργάνωση πρέπει να είναι σε θέση να το αποδείξει. Κατάρτιση ανάγκες πρέπει να εντοπιστεί, πρέπει να παρέχεται εκπαίδευση και την κατάρτιση των μητρώων που εκτρέφονται.
Ανακοίνωση αφορά την ροή των πληροφοριών μεταξύ των ατόμων στο εσωτερικό του οργανισμού και με ανακοινώσεις έξω από την οργάνωση. Να θυμάστε ότι το EMAS επικεντρώνεται στην ισχυρή συμμετοχή των εργαζομένων και τη συμμετοχή.
Το EMAS απαιτεί την τεκμηρίωση του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, που περιγράφει το "βασικά στοιχεία του συστήματος διαχείρισης και τις αλληλεπιδράσεις τους». Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που ικανοποιούν αυτήν την απαίτηση είναι να γράψει ένα εγχειρίδιο διαχείρισης. Ένα άλλο σημείο είναι τα έγγραφα που σχετίζονται με τον έλεγχο. Εν ολίγοις, τον έλεγχο σημαίνει ανάπτυξη μιας διαδικασίας για την έγκριση και την τακτική αναθεώρηση σημαντικά έγγραφα, για να εξασφαλιστεί ότι αυτές που διανέμονται στους σωστούς ανθρώπους, και ότι τα απαρχαιωμένα έγγραφα απομακρύνονται από την κυκλοφορία.
Επιχειρησιακός έλεγχος είναι ένα βασικό μέρος της λειτουργίας ενός ΣΠΔ. Είστε που απαιτούνται για τον έλεγχο των σημαντικών περιβαλλοντικών πτυχών και δέσμευση όσον αφορά την συμμόρφωση με τη σχετική νομοθεσία. Αυτό πιθανότατα ζητεί εγγράφως διαδικασίες λειτουργίας ή για την ένταξη της περιβαλλοντικής διάστασης σε υφιστάμενες διαδικασίες λειτουργίας ή εργασίας εγκυκλίου. Οι διαδικασίες και / ή τις οδηγίες που θα πρέπει να εξετάσει έκχυσης και απαντήσεις για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, διασφαλίζοντας την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.
4.1 Δομή και ευθύνες DO: ISO 14001 σχετικές ενότητες
Εφαρμογή και λειτουργία
4.2 Εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ικανότητα
4,3 ανακοίνωση
4.4 Τεκμηρίωση του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης
4.5 Έλεγχος εγγράφων
4,6 Επιχειρησιακός έλεγχος
4,7 Ετοιμότητα και ανταπόκριση σε επείγοντα